Yoga

Is yoga een hype?

Eerlijk kan men stellen dat er dagelijks meer en meer mensen in de wereld Yoga gaan beoefenen ook mede door onze huidige westerse lichaamscultuur. Bekende sterren als Madonna promoten yoga voor o.a. het yogalijf. Atleten doen yoga tegen stress voor een wedstrijd en recentelijk sturen dokters hun patiënten op yogales als lichamelijke en/of stress gerelateerde therapie.
Elk jaar komen er meer dan 14.000 nieuwe internationaal afgestudeerde yogi’s bij.
Elk met hun eigen specifieke manier van les geven maar met dezelfde filosofische en spirituele benadering en ik ben één van die bevoorrechte teachers.

Feit is dat de yoga als spiritueel en filosofisch concept al heel lang bestaat, volgens sommige bronnen ongeveer 5000 jaar, de geschiedenis van de asanas(houdingen) die we vandaag nog kennen en gebruiken gaan terug tot ca 200c

Nu vandaag het aantal yogastijlen en yogacentra’s blijft groeien, de fysiologische en psychologische benefits al een tijd wetenschappelijk zijn bewezen blijft het toch vooral uitkijken
of yoga iets is voor jou.
Niet ieder lichaam past bij elke stijl en zeker bij lichamelijke klachten kan je best eerst een arts raadplegen.
Sommige stijlen zijn fysisch best een uitdaging, andere zijn dan meer meditatief georiënteerd. Regelmatig yoga doen verbeterd zeker de kracht, de vitaliteit, de balans, de fitheid en de soepelheid van het ganse lichaam. Yoga is complementair met het drukke bestaan. Maar sommige zullen yoga toch maar niets vinden.

Yoga is in essentie de verbinding tussen lichaam en geest. Het nastreven van een verlichte geest.Leven in het nu. Niet iedereen is daar al klaar voor.