“Yoga is een hype”

Eerlijk kan men stellen dat er dagelijks meer en meer mensen starten met Yoga vooral te danken aan onze huidige westerse lichaamscultuur,  sterren als Madonna die yoga promoten voor het yogalijf, bekende atleten die getuigen dat yoga hun helpt  stress te verminderen voor een wedstrijd.

Yogi’s over heel de wereld getuigen dat yoga hun helpt bij het algemeen goed voelen en recentelijk schrijven dokters hun patiënten yoga voor als lichamelijke en/of stress gerelateerde therapie

Maar nog niet zo lang geleden  werd yoga meer als iets zweverig en sektarisch beschouwd.De eerste yogi’s hebben het pad voor ons teachers geplaveid. Vandaag zitten de lessen vol en schieten er elke dag nieuwe yogacentra’s als paddestoelen uit de grond

Elk jaar studeren meer dan 14.000 nieuwe internationaal afgestudeerde yogiteachers af met elk met hun eigen specifieke manier van les geven maar met dezelfde filosofische en spirituele benadering van yoga, en ik ben trots één van hen zijn.

En alhoewel de fysiologische en psychologische benefits al een tijd wetenschappelijk zijn bewezen blijft het toch vooral uitkijken welke yogastijl het beste bij je lichaam of karakter past.Sommige stijlen zoals o.a. ashtanga en vinyasa zijn fysisch best een uitdaging, andere zijn dan meer meditatief georiënteerd .

Wel ligt in elke yogales de focus op de ademhaling, het verhoogt je concentratie om op een dieper lichamelijk niveau van relaxatie en meditatie te komen. Yoga is in essentie de verbinding tussen lichaam en geest. Het nastreven van een verlichte geest.Leven in het nu.
Feit is dat de yoga als spiritueel en filosofisch concept al heel lang bestaat, volgens sommige bronnen ongeveer 5000 jaar, de geschiedenis van de asanas(houdingen) die we vandaag nog kennen en gebruiken gaan terug tot ca 200c.

Sommige  zullen yoga maar niets vinden en niet ieder lichaam past bij elke stijl en zeker Bij lichamelijke klachten kan je best eerst een arts raadplegen.

Ik hou zelf van een traditionele ‘voeten op de grond’ vorm van les geven, aandacht voor beleving, focus en alignement.

Misschien ben ik dan niet de juiste leraar voor jou,  hoop ik wel van harte dat je yoga en jezelf een kans geeft zoals miljoenen voor jou gedaan en kunnen zeggen zoals Sting “yoga is as music…it never ends”

Namasté

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s